Home » Bibliotek » Bibliotek för dig med barn

Bibliotek för dig med barn

Under alla våra uppväxtår har vi blivit itutade att det ska vara tyst på bibliotek. Men när vi får barn upptäcker vi att det det där hyssjandet var en sanning med modifikation. För när du går hemma och med din bäbis och funderar på vad du kan ta dig för – tänk då på biblioteket!

För faktum är att två av bibliotekets huvuduppdrag är att öka inkluderingen i samhälllet och att öka läsförmågan. Det här gör att barn är extra välkomna på biblioteket, och det finns allt som oftast väldigt bra lekhörn för barn och bäbisar.

Kolla in programmet

De allra flesta bibliotek har inte bara utlåning av barnböcker och lekhörnor, utan även en mängd aktiviteter för barn och bäbisar. Till exempel finns det ofta sagostunder, eller teaterföreställningar. Sångstunder med rytmikövningar är också vanliga på programmet.

En del aktiviteter kräver att du anmäler dig och ditt barn, andra är av drop-in-karaktär. Ibland kostar det en liten slant, och ibland är det gratis. Programmet brukar finnas listat på bibliotekets hemsida, så ta en titt och se vad du gillar. Har du flera bibliotek i din närhet finns det inget som hindrar att du deltar i aktiviteter på flera bibliotek, utefter vad som passar dig och ditt barn.

Läs för ditt barn

Det bästa sättet att hjälpa ditt barn med språkutvecklingen är förstås att prata med det. Det näst bästa är att läsa för barnet.

Genom att lyssna till sagor, och titta på bilderna för barnet en helt ny källa till upplevelser. Samtidigt får det dessutom ett utökat ordförråd. Låna gärna hem böcker från biblioteket och läs för ditt barn. Efter ett tag kommer ni upptäcka tillsammans vad som går hem och vad som inte passar riktigt. Många bäbisar och barn i början av läsåldern älskar böcker med mycket bilder. För att du som vuxen inte ska tröttna helt kan det vara smart att välja böcker som du också tycker om. Bra exempel på sådana böcker för de allra minsta är Pettson och Findus, eller Mamma Mu. Om texterna är för långa för ditt barn går det lika bra att berätta sagorna utifrån bilderna, och förkorta så mycket som behövs för att ditt barn ska orka hålla intresset uppe.

Ett barn som får lyssna på vuxna som läser för det utvecklar sitt ordförråd mycket fortare, och det blir mer än dubbelt så stort som hos ett barn som inte får lyssna på sagor. Så ta tillfället i akt när ditt barn är litet och introducera sagor och högläsning för det.