Home » Bibliotek » Bibliotek i Stockholm

Bibliotek i Stockholm

I Stockholm hittar man massvis av bibliotek. Här har vi kungliga biblioteket som är Sveriges nationalbibliotek. Men vi hittar också andra intressanta bibliotek.

Bibliotek på kulturhuset stadsteatern

Vad kanske inte så många känner till är att vi faktiskt har bibliotek på kulturhuset. Här hittar du kulturbiblioteket som är specialiserat på just konstnärliga ämnen, för alla åldrar. Här hittar du också det fantastiska serieteket som är Sveriges främsta specialbibliotek för tecknade serier och grafisk litteratur sedan 1996.

Här finns också alternativ för barn och ungdomar så som:

  • Rum för barn som nu heter lånelabyrinten är ett bibliotek för 0-9 år där man ska kunna umgås vuxna och barn, därför läggs mobilerna undan. Här är barnet i fokus.
  • TioTretton är ett bibliotek för bara barn mellan 10 och 13 år. Detta ses som en fristad för barn eftersom vuxna inte tillåts och kan därför närvara helt på sina egna villkor.
  • Lava är ett bibliotek för alla mellan 14-25 år. Här sätter man den egna kreativiteten i fokus. Man kan inte bara låna böcker utan också instrument och verktyg. Har man projektidéer man vill göra finns möjlighet att arbeta i en verkstad.

Nästan allt du kan läsa om på Lava kan du också skapa. Tar du en bok om virkning exempelvis, kan du också sätta dig och virka i verkstaden.

Som ni märker har kulturhusets biblioteksverksamheter mycket att erbjuda för både vuxna och barn. Det kan vara en fantastisk utflykt att göra såväl med familjen som med klassen. Så varför inte låta din 12 åring få egentid på Tiotretton medan du som förälder njuter av kulturhusets kulturbibliotek? Du behöver inte vara orolig, på Tiotretton får barnet även låna telefon för att ringa sin förälder om man exempelvis skulle vilja bli hämtad.

Ta er tid för ett besök och få en helt ny upplevelse av biblioteksvärlden!