Home » Bibliotek » Kungliga biblioteket

Kungliga biblioteket

Det kungliga biblioteket är vårt nationalbibliotek vilket betyder att bibliotekets uppgift är att bevara, dokumentera och samla in vårt svenska litterära kulturarv som givits ut sedan 1661.

Kungliga biblioteket ligger i Humlegården i Stockholm. Biblioteket är även en statlig myndighet. Alltså är kungliga biblioteket mer än bara just ett bibliotek. Allt som finns på biblioteket är tillgängligt för alla besökare, men material från den svenska samlingen får inte tas med hem utan måste läsas på biblioteket.

Kungliga bibliotekets uppdrag

Biblioteket är en så kallad enrådsmyndighet som jobbar under utbildningsdepartementet. Biblioteket styrs av en riksbibliotekarie.

Förutom sitt uppdrag som nationalbibliotek har kungliga biblioteket ansvar över den svenska bibliotekssektorn vilket innebär att Kungliga biblioteket varje år tar fram Sveriges biblioteksstatistik och får ibland andra uppdrag att utföra.

De ska också främja samverkan mellan Sveriges olika bibliotek och bidra till kunskapsförmedling.

Biblioteket ger också ut egna publikationer. Speciellt forskning inom områden som direkt berör biblioteken. Det kan också vara böcker där forskaren använt sig av bibliotekets samlingar som sina källor.

Den fantastiska miljön

Det som gör utmärker Kungliga biblioteket är dess fantastisk miljö och atmosfär. Byggnaden är mycket stor och gammal. När du väl går in kan du känna den där speciella doften av böcker, som alla bibliotek i och för sig har. Här har du möjlighet att sitta och läsa i lugn och ro både i forskarssalen och läsarsalen beroende på vad du ska göra. Det finns flera våningar med böcker och det är öppna och ljusa ytor. Det är fina detaljer i materialet inne i Biblioteket och du kan även se konst i form av posters och tavlor inne i byggnaden.

Se till att besöka Kungliga biblioteket om du är i Stockholm, det är verkligen värt ett besök om du så bara vill titta lite utan att låna eller läsa något.