Home » Bloggen » Biblioteket – En plats för alla

Biblioteket – En plats för alla

Biblioteket är en samhällsresurs som är till för alla Sveriges medborgare. Att låna ut böcker är en av huvuduppgifterna, men det finns också en massa andra saker du kan göra på biblioteket.

De allra flesta bibliotek prenumererar på både lokala och nationella dagstidningar. Om du inte har en egen prenumeration kan du gå till biblioteket och läsa dagens tidning där. Många bibliotek anpassar sitt utbud till invånarna, vilket gör att det på vissa orter finns utländska tidningar att läsa utöver de svenska.

Alla kan ta sig till ett bibliotek, även du med funktionshinder, till exempel med hjälp från personlig assistans för stockholmsbor. Sveriges alla bibliotek är handikappanpassade för att hela befolkningen ska ha tillgång till dem.

Författarträffar och andra litteraturtillställningar

Många bibliotek anordnar regelbundet författarträffar eller bokuppläsningar. Genom att delta i dem får du möjlighet att träffa människorna bakom böckerna, och kanske få en bättre insyn i bakgrunden till böckerna och hur författarnas skrivprocess ser ut.

På en del bibliotek finns det sagoläsning, barnteater och andra evenemang speciellt avsett för barn. En del behöver du föranmäla dig och ditt barn till, till andra är det bara att dyka upp.

Film och internet

De allra flesta bibliotek har datorer som du kan använda för att surfa på internet, läsa dina email eller söka information.

Du kan även låna dvd-filmer på biblioteket. Allt från dokumentärer till barnprogram, serier och långfilmer brukar det finnas att välja mellan. Lånetiden brukar vara lite kortare än för böcker, och på vissa orter kostar det en liten peng att låna film.

CD-skivor med musik finns oftast för utlåning. Ibland finns det ett stort utbud och ibland är det mindre och består av klassiska verk för orkester eller opera.

Barnavdelningen

På barnavdelningen är regeln om tystnad satt på undantag. Här finns förutom böcker för och om barn i alla åldrar oftast även leksaker som passar barn i de lägre åldrarna. En del bibliotek har också läshörnor i barnavdelningen. Där kan du sitta med ditt barn och läsa för det, eller så kan barnet själv bläddra i en bok.

På barnavdelningen, liksom på övriga biblioteket, finns det böcker på flera olika språk. Även om du inte har svenska som modersmål kan du komma till biblioteket och läsa och låna böcker.