Home » Bloggen » Fler borde aktivt besöka bibliotekens lugna oas

Fler borde aktivt besöka bibliotekens lugna oas

Ett besök på biblioteket är som att vandra in i en helt ny värld full av berättelser, historier och kunskap. Böckerna är bibliotekets kärna och ur dessa skapas den inspirerande miljö bara ett bibliotek kan generera. Lugnets oas och historiens källa.

För många handlar besöket på biblioteket endast om att låna böcker, men fler borde ta del av litteraturens spännande områden på plats i biblioteksmiljön. Varför då kanske du tänker? Här följer några argument till varför biblioteksmiljön är den optimala platsen att läsa, studera eller tänka.

Finn lugnet i nutiden

Idag tenderar allting i vardagen att passera kvickt och inte sällan med en turbulent kuliss som bakgrund. Storstadstrafikens buller, småbarnens skrik, ringande mobiler och andra inslag gör att ingen stund är ljudlös. Vi behöver faktiskt ro ibland och biblioteket är en av få platser som erbjuder den lugna miljö vår kropp och knopp skriker efter. Det spelar egentligen ingen roll om du vill läsa en bok eller bara koppla av – biblioteket genererar den harmoniska atmosfär vi behöver.

Historiskt Google

Det är klart att vi kan få reda på allting via mobilen idag. Men är det verkligen lika häftigt som att finna svaret bland bibliotekets bevarade böcker? Vi skulle faktiskt kunna kalla biblioteksinstituten som en slags historiens Google. Känslan av att bli lärd och få kunskap om saker som har berättats i generationer är unik. Böcker kan tryckas upp i nya versioner, men budskapet och kunskapen sitter i den eviga berättelsen.

Inspiration i studielivet

Många väljer att sitta hemma och plugga inför en tenta, men frågan är om det genererar i samma inlärningseffektivitet som vid studier på biblioteket. När du befinner dig innanför bibliotekets väggar blir det som att hela kroppen anpassar sig. Helt plötsligt absorberar hjärnan böckernas texter och budskap på ett motiverande sätt. Biblioteket är en slags källa till mycket här i livet; lärdom, kunskap, glädje, sorg och kärlek. Den perfekta studiemiljön helt enkelt.