Home » Bloggen » Lär dig mer om människor med biografier

Lär dig mer om människor med biografier

Är du en person som har prytt ditt hem, eller ditt rum, med musik och filmaffischer? Lyssnar du mycket på musik? Kan du räkna upp alla album som din favoritartist har gjort, vilka år de släpptes och vilka låtar de innehåller? Du kanske till och med kan låtordningen på respektive skriva, samt hur långa låtarna är?

Om du har favoritartister som du kan så mycket om, rent musikaliskt, så skulle du säkert även gilla att läsa en biografi om honom, henne eller bandet. Det finns biografier om Metallica, Mötley Crüe, Spice Girls, Robbie Williams och ABBA, för att nämna några. Fråga gärna på biblioteket, så får du hjälp att hitta biografier om just din favorit.

Gör historien levande

Ett smart, och ganska lätt, sätt att göra ett ämne intressant är att hitta någon som har ägnat sig åt ämnet och läsa en biografi om personen. Det här kan hjälpa dig att få större kunskap om ett ämne samtidigt som du får en personlig bild av det.

Om du vill lära dig om första världskriget kan du till exempel låna Farväl till vapnen av Ernest Hemingway, eller På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque. Är det andra världskriget du vill lära dig mer om och få en personligare bild av kan du istället välja De nakna och de döda av Norman Mailer, eller med ett anslag som satir – Moment 22 av Joseph Heller.

Skaffa dig en djupare kunskap om naturvetenskap

Tycker du inte det är så intressant med kemi och fysik? Läs en biografi om Marie Curie! När du har lärt dig mer om person som verkar inom ett område är det lättare att även bli mer intresserad av området som helhet. Marie Curie: forskaren som sprängde gränser av Carin Svensson handlar om Marie Curies liv och upptäckter.

The last man who knew everything av David Schwartz handlar om Enrico Fermi. Fermi var den förste som lyckades göra en kontrollerad kedjereaktion, och han sägs vara atomfysikens fader, och genom att få en bild av Fermi får du kanske även en del av hans fysikintresse.