Home » Bloggen » Utveckla barnets språk genom högläsning

Utveckla barnets språk genom högläsning

Det allra bästa du kan göra för att hjälpa ditt barn att utveckla sitt språk och skaffa sig ett större ordförråd är att läsa för honom eller henne. Högläsning kan du börja med redan innan barnet har fyllt ett år, och sedan fortsätta med långt upp i åldrarna.

Många läser godnattsagor för sina barn som en del av nattningsproceduren. Att lyssna på en bok och ligga nära mamma eller pappa kan vara ett bra sätt att komma ner i varv och känna sig nära sina föräldrar. Av samma anledning kan en stunds läsning vara en bra inledning på en middagsvila, eller bara ett sätt att ta det lugnt en stund på dagen för att orka med.

Vad ska jag läsa för mitt barn?

Det finns ett lätt svar på frågan vad du ska läsa för ditt barn, och det är “Allt!”. Läs så mycket som möjligt för barnet, och blanda gärna svårighetsgraden.

Om du tar med barnet till biblioteket och låter det välja en eller ett par böcker som du sedan läser för honom eller henne så känner sig barnet delaktigt och blir mer intresserat av både böcker och läsning.

Många barn är väldigt nyfikna och tycker mycket om att läsa faktaböcker. Det finns mängder med faktaböcker som passar olika åldrar. Rymden, olika djur och människokroppen är ämnen som bryukar gå hem hos de flesta.

Boktips

Barn i bilderboksåldern brukar tycka om Pettson och Findus-böckerna. Det är mycket text i böckerna, men illustrationerna är så många att det går ganska lätt att få ett grepp om händelserna bara genom att titta på dem. Om det är för mycket text för ditt barn kan du testa att berätta handlingen i stora drag, med bilderna som stöd.

Mamma Mu är, av samma författare och illustratör, är också populära böcker. I Mamma Mu är det lite mindre text och handling så de passar bra för yngre barn.

Alfons Åberg är klassiska barnböcker som behandlar vardagliga ämnen som de flesta barn kan känna igen sig i och uppskatta. Språket är lätt utan att vara enkelt och det är böcker som även den vuxna som läser kan finna nöje i.