Home » Bloggen » Våra favoritböcker om julen

Våra favoritböcker om julen

Snart är julen här, och det är mycket som ska hinnas med innan dess. Eftersom det är årsavslut samtidigt brukar det alltid vara hektiskt på alla arbetsplatser, och då kan det vara svårt att frammana den där riktiga julstämningen. Men med hjälp av lite litteraturmagi och en av alla praktiska mikrovågsugnar som finns att välja mellan så kan du åtminstone komma en bit på vägen mot ett glittrigt och förväntansfullt pirr inför det kommande jullovet.

Om du som vi älskar böcker så är vårt bästa knep att ta fram en riktigt härligt julig bok och krypa upp i soffan med en pläd runt benen. Ta med dig en mugg glögg eller äppelmust som du har värmt i mikron, och kanske en saffransbulle som har fått några sekunder i mikron för att smaka sådär nybakad.

En julsaga

Charles Dickens klassiska En julsaga känner de allra flesta igen. Trots att den gavs ut redan 1843 känns den fortfarande aktuell. Det är jul, och Scrooge, en sur gammal snåljåp, får besök av tre spöken under natten. De tre spökena är Gångna Julars Ande, Nuvarande Julens Ande och Kommande Julars Ande. Andarna visar honom delar av hans uppväxt, och hur andra människor har det.

Allt sammantaget så får Scrooge sig en tankeställare, och när han i slutet av det sista andebesöket ställs inför sin egen döda kropp som ingen bryr sig om eller sörjer inser han att han måste bli en bättre människa.

Tomtar

Tomtar är en fantastisk bok, skriven av holländaren Wil Huygen. Den är ett slags påhittat lexikon om olika tomtar, var de lever, hur de bor och om deras seder och bruk. illustrationerna i boken är gjorda av Rien Poortvliet, och de är detaljrika och väldigt vackra.

Tomtar är inspirationen för filmen som på svenska heter Trolltyg i Tomteskogen, även om filmens historia är helt fristående. Däremot har filmskaparna lånat en del utseende och “fakta” från boken.

Pettson får julbesök

Vi vet att böckerna om Pettson av Sven Nordqvist främst är författade för barn. Men det hindrar inte Pettson får julbesök från att vara en av de vackraste och juligaste böckerna vi vet.

Pettson råkar göra illa sin fot dagen innan julafton, och kan därför inte förbereda julen tillsammans med Findus som det var tänkt. Ingen mat har de hemma, och julgranen fick de inte med sig heller. Men, Pettson är inte den som står rådlös, utan tillsammans med Findus tillverkar han både julgran och julpynt.

När grannen tittar in för att höra om allt är som det ska eftersom det inte var skottat på gården får Pettson bekänna att att han kanske inte har så mycket mat hemma och inte kan han ta sig till affären heller. Nyheten om Pettsons olycka sprider sig fort, och byn sluter upp och går på julbesök med förning.